Udnytter du værdien af den store mængde mobile søgninger?

Skrevet af i Mobile

Senest opdateret

26-30 % af alle søgninger på Google er foretaget fra en mobil enhed. Er dit website ikke optimeret til smartphones, er der derfor potentielt set en meget stor mængde trafik, som du risikerer at tabe på gulvet.

Prøv at gå ind på dit eget website fra en smartphone, og se om du synes at dit firmas budskaber kommer til sin ret. Du skal tjekke om:

  • Det er nemt at se/finde dine varer?
  • Kan man læse teksten?
  • Kan man finde rundt på siden?
  • Hvis oplevelsen ikke er, som du synes den bør være, så skal du overveje at få lavet et mobile site dvs. et website, der passer til en smartphone.

    Hvorfor bør du have et mobile site?

    Den primære årsag til at du skal få dig et mobile site er for at kunne levere en bedre brugeroplevelse, når brugerne besøger dit site fra en smartphone. Fx virker traditionelle drop-down menuer med mouseover-effekt ikke på smartphone, hvilket gør at de fleste websider ikke virker ordentligt. Derudover er det ofte svært at læse teksten på siden og ramme links og knapper uden at skulle zoome ind.

    Det er en rigtig god ide at lave en analyse af hvad, der kan betale sig, og hvad man ønsker at få ud af sit mobile site. Der er nemlig mange måder at gribe det an på, og det behøver ikke at være mere omfattende, end at du giver dine mobile besøgende adgang til de mest vitale informationer.

    Bør du hellere satste på en app?

    En app er et program (applikation), som skal installeres på brugerens smartphone, hvorimod et mobile site er en webside, der kan tilgås fra en browser.
    Man får hurtig adgang til et mobile site, hvorimod det er lidt besværligt at hente en app. En app indeholder til gengæld tekniske muligheder, som ikke umiddelbart er tilgængelige på mobile sites, og app’en vil efter download give hurtigere adgang til informationerne end et mobile site.
    Der er fordele og ulemper ved både et mobile site og en dedikeret app, og derfor er det brugerens behov og adfærd, der er afgørende for, hvad du skal vælge.

    Design

    De sidste 15 år har enhver webudvikler med respekt for sig selv udviklet websider, der automatisk tilpasser sig forskellige browsertyper og skærmstørrelser. Så hvorfor skulle man ændre på det bare fordi skærmen nu kaldes en smartphone?

    Det korte svar er, at det skal man heller ikke. Der er bare kommet flere parametre man skal tilpasse siden efter.

    Der skal blandt andet tages højde for:

  • Dårligt tastatur
  • Ingen mus
  • Manglende overblik pga. lille skærm
  • Derudover er endnu en god tommelfingerregel at prøve at begrænse den mængde webindhold, der er tilgængeligt på et mobile site, primært for at gøre det så overskueligt som muligt.

    Tag imod dine mobile gæster

    Der er to måder at gribe det an på:

    1) Man kan redirecte besøg fra smartphones til en anden URL

    2) Eller man kan lave et responsive design, der tilretter sig efter brugeren.

    Som hovedregel kan man sige, at hvis dit nye mobile site skal være en mobiludgave af webversionen, så er responsive tilgangen vejen frem, men ønsker man et mobile site der mere skal fungere som en gimmick og derved er et helt andet website, så er redirect at foretrække.

    Det er altså individuelt hvad der er det rigtige, men med til historien hører, at ud af de 100 firmaer, der får mest trafik fra Google så redirecter 83 % smartphones til en anden URL.

    Her er det mest brugt at webversionen har adressen www.minside.dk, hvor www står for world wide web og mobile sitet har adressen m.minside.dk, hvor m står for mobile.

    SEO-mæssigt kan man ikke sige, at det ene er mere rigtigt end det andet.

    Mobile SEO

    Der er egentlig ikke den store forskel på SEO og mobile SEO, men de forskelle der er, er til gengæld rigtig vigtige at få ordentlig styr.

    Her er det primært teknik og søgeordsanalyse, der skal være fokus på.

    Den tekniske implementering skal sikre at smartphone-brugere finder vej til den mobile version af dit site, men i høj grad også for at sikre at mobile sitet ikke skader webversion i forhold til at dukke op i søgeresultaterne.
    Der skal blandt andet tages hånd om:

  • Længden på title & description
  • Robot.txt
  • Sitemap
  • Der skal også foretages en søgeordsanalyse for det nye mobile site. Der er forskel på søgeadfærden på hhv. web og mobile, men søgeordsanalysen for mobile sitet kan dog sagtens tage udgangspunkt i den søgeordsanalyse der blev udført for webversionen.

    Mobile søgeadfærd

    De to væsentligste forskelle i søgeadfærd er, at der søges med få søgeord og at der er høj fokus på location.
    En vigtig test af dit mobile site er derfor, om du med en søgning med få ord nemt kan finde frem til en side med kontaktoplysninger, der informerer dine potentielle kunder om, hvordan de finder din butik.

    Specielt for virksomheder, der forsøger at tiltrække ”gående” kunder til butikken/butikkerne er Google Places derfor også meget væsentlig at styr på.

    Sådan kommer du videre

    Inden du går i gang med dit mobile site er du velkommen til at tage fat i mig. Jeg rådgiver dig gerne i hvilke krav du skal stille til dit mobile site og til dit webbureau for at få mest mulig synlighed på dit mobile site.