SEO i det offentlige

Skrevet af i SEO

Senest opdateret

Jeg arbejder til daglig med søgemaskineoptimering for flere af landets største firmaer og har derfor et godt indblik i hvordan det private klare sig i søgemaskinerne, men jeg vidste generelt ikke noget om hvordan det offentlige klare sig.

Af interesse satte jeg mig for at undersøge hvordan kommuner klare sig set med SEO-briller, altså i forhold til søgemaskineoptimering.

Da jeg selv kommer fra Gladsaxe og jeg ved at Gladsaxe blev kåret som Danmarks bedste online kommune i 2011, valgte jeg at kigge på netop www.gladsaxe.dk.

Min mini-undersøgelse skal ikke ses som en SEO-analyse eller en teknisk analyse, men som ½ times research.

Nedenfor kan du læse hvad jeg fandt af fejl, men min konklusion får du her:

Gladsaxe Kommunes hjemmeside er bestemt ikke søgemaskineoptimeret, men når det er sagt, så er det også et spørgsmål om hvor vigtigt det er for en kommune at være det. Det vigtigste for en kommune i forhold til organiske søgninger er, efter min vurdering, at ”eje” brand-søgninger dvs. søgninger der indeholder “Gladsaxe” og her står det fint til med www.gladsaxe.dk.

Et sted hvor det kunne være aktuelt at blive fundet i organiske non-brand søgninger er for at tiltrække virksomheder til kommunen og her er der klart et potentiale. Derudover bør stillingsopslag også søgemaskineoptimeres.

www.gladsaxe.dk er bestemt en god hjemmeside og den virker efter hensigten. Min pointe er blot at den ikke optimeret til at blive fundet i en Google-søgning.

Efter 10-15 minutters gennemgang af www.gladsaxe.dk fandt jeg disse helt basale fejl på hjemmesiden:

Farlige links:

Gladsaxe.dk linker til adressen torvegaard.dk som er kategoriseret som farlig:

URL struktur

Forsiden ligger på http://www.gladsaxe.dk/Default.aspx. Hvis man sætter en slash ”/” efter URL’en, så adressen hedder: http://www.gladsaxe.dk/Default.aspx/ så virker siden ikke, men der kommer ikke nogen fejlmeddelelse eller redirect – siden vises bare med fejl:

404-fejl

Der er del interne links på siden som giver 404-fejl, dvs. at siden ikke findes fx:
www.gladsaxe.dk/admin/editor/editor/Default.aspx?ID=37454

Dårlig 404-fejlside uden menu

Skulle “skaden” ske at en besøgende fx på www.gladsaxe.dk kommer ind på en side der ikke findes, er det vigtigt at den besøgende modtages af en informativ 404-side hvor den besøgende nemt kommer videre til en anden relevant side på www.gladsaxe.dk.

Duplicate content

Der er problemer med identisk indhold, kaldet ”duplicate content”, hvilket i den grad skader mulighederne for at komme frem i søgeresultaterne. En af bedste metoder til hvordan du undgår duplicate content er ved at indsætte et canonical tag på sitet, men det er ikke gjort.

Identiske ”title” og ”description”

Title og description bruges til visning af siden i søgeresultaterne og det er yderst vigtigt at alle titles på websitet er unikke. www.gladsaxe.dk har et hav af identiske titles.

Har du spørgsmål?

Hvis du har nogen spørgsmål, generelt eller til en konkret opgave, så sig endelig til. Hvis du har en opgave til mig, så skal du også være velkommen til at kontakte mig.

Du kan kontakte mig på soren@blidorf.dk